TEKNİK BİLGİ - Toprak PH'sı

pH toprağın asitlik bazlık derecesidir. Toprağın kireçlik ve asitlik derecesinin göstergesidir.  pH göstergesi 6,5 ile 7 arasında olmalıdır. Ülkemizin topraklarında ise pH değerinin 8,5 ulaştığı yerler vardır. pH değeri yanlış tarım uygulamalarına bağlı olarak yükselme gösterir. Bu durum da toprakta verim kaybına neden olur.

Toprak pH ile bitkilerin besin alımı ile arasındaki ilişki

  • Toprak pH’sının normal olmadığı durumlarda toprakta bulunan veya toprağa verilen besin maddelerinin (makro ve mikro besin elementlerinin) alımı zorlaşır.
  • Toprak pH oranının yüksek olduğu kireçli topraklarda yine bitki sorunları görülecektir. Yüksek pH ortamı diğer besinlerin alımını etkilemesi yanında ortamda fazla kalsiyum olması olarak ta sorun olur.
  • Yüksek pH değerinde demir, manganez ve bor eksikliği görülür. Bu durumda yapraklarda sarama şeklinde belirtiler verecektir.
  • Demir eksikliğinde yaprak damarları koyu yeşil olarak kalır. Bor eksikliği bitki formunda eğrilmeler, büyüme sorunları ve tepe tomurcuklarının ölmesi şeklinde belirtiler gösterir.
  • Manganez eksikliği uç tomurcuklar yeşil kalmakla birlikte alt yapraklarda damar aralarında sarılıklar ve çoğu zaman kurumalar görülecektir.
    katkılı organik gübrenin toprağa uygulanmasıdır.

Eğer bu madde eksiklikleri topraktaki kireç fazlalığından kaynaklanıyorsa bunların takviyesi topraktaki eksikliklerini gidermez. Çünkü bu maddeler ne kadar da ilave edilirse edilsin topraktaki fazla kireç bunları tutacağından kökler tarafından alımını engelleyecektir. Bu durumu düzeltmek için öncelikle toprak pH’nın düzenlenmesi ve daha sonra eksik madde takviyesi gerekmektedir.
Yüksek pH’yı düşürmenin en akılcı ve etkili yolu kükürt uygulamasıdır, ama topraklarımızda eksik olan organik maddenin takviyesi ve pH’nın düşürülmesi için en kestirme yol kükürt

Telif Hakkı 2012 © Ferbio Organik Gübre - Organicul Mikrobiyal Gübre.
Tüm Hakları Saklıdır.